Alles over de Kunstkast
Alleen als je er goed op let valt het op: het wemelt op straat van de kastjes. Voor elektriciteit, riolering, telefonie, openbare verlichting, noem maar op. Ze zijn altijd grijs of groen. Altijd saai. En vaak beklad. Dit willen we veranderen.
Er bestaan in het Engels allerlei namen voor: electrical box, utility box, traffic light box. Hoe mooi zou het zijn als we samen een gratis openluchttentoonstelling maken met unieke handgeschilderde kunstwerken. Positief, kleurrijk, afwisselend en passend in de buurt. Samen de buurt mooi maken, is het idee.
2021: in het tweede corona jaar naar 62 kunstkasten
Juul van Daal zat in groep 8 van de Oosteinderschool toen ze haar kast beschilderde. Maar Sarah Bouman vestigde een nieuw record; ze was nog maar 9 jaar oud toen ze in Kudelstaart haar kast opleverde! Hans Breuker schilderde een opvallend gele liefdesverklaring op een druk kruispunt. Betty en Netty maakten samen bij het water een surfer. En Yentl en Robin maakten de tweede kunstkast in Amstelveen, en kozen meteen voor een vernieuwende aanpak: verf werd omlijst met een collage van krantartikelen. Je kunt de kunstwerken met hun complete verhalen weer bekijken op Facebook.
2020: het corona jaar
De organisatie kreeg dit jaar de inspiratie om zelf 5 kasten te beschilderen met de vlag van Aalsmeer. Dit gebeurde tijdens de feestweek van Aalsmeer, die niet door ging vanwege corona. Op de kasten ‘hangt de vlag uit’ voor de organisaties die normaal gesproken zo hun best doen om alle inwoners plezier te bieden. Net zoals zoveel bewoners in Aalsmeer dat deden. Pascal de la Haye en zijn team van de Ronde Tafel 110 willen een positieve boodschap van hoop verspreiden met hun kunstkast. Hoop in coronatijd. Het vaccin komt er aan! Op de achterkant zien we het Aalsmeerse vuurwerk en de verlichte botenshow.
Romeo van der Weijden, ook bekend als Romeo Nocturnal, gaf op zijn eigen manier een draai aan de actualiteit. Hij gebruikt een toepasselijke quote die hij uit de losse pols, maar met vaste hand, in zijn kenmerkende stijl op de kast zette. ‘Be the change you wish to see in the world’ glimt je in mooie gouden letters tegemoet als je over de Kudelstaartseweg rijdt. Hij kreeg de smaak zo te pakken dat hij meteen doorging met kunstkast nummer 55. Op de Oosteinderweg staan twee kasten naast elkaar. Je moet er echt even rustig voor gaan staan om uit de cirkel de wijze tekst op te maken: ‘Education is the most powerful weapon’. Maar ook zonder het te lezen zie je in één oogopslag een strak, modern en krachtig ontwerp.
Kunstenares Engelien van der Weijden kreeg een heel ander soort opdracht mee van sponsor Epifanes, die de verf voor de kasten ter beschikking stelt. De vraag was of ze in de Dorpshaven een kast wilde beschilderen die past bij de omgeving. Straatnamen als Vlasakkerlaan, Spinradhof en Verlengde Lijnbaan verwijzen naar de scheepsbouw die voorheen het gebied kenmerkte. Het vlas werd verbouwd om ‘lijnen’ mee te maken; touwen voor de schepen. Engelien verwerkte de vlasakkers en een touw in de schildering. Dit touw mag je ook nog zien als een mooi symbool voor de verbinding die de kunstkasten brengen. De buurt was enthousiast en maakte er een gezellige tijd van met Engelien in de dagen dat ze aan het schilderen was.
Ondertussen maakt Steven Partiman een waar kunstproject van de kast vlak bij zijn eigen huis. Zijn nieuwe huis, want hij woont nog niet lang in Kudelstaart. Daarom stond hij te popelen om zijn werk aan de buurt te tonen. En hij houdt zich niet in. De belangrijkste rol is weggelegd voor een opvallend portret, van Ruth, met de veelzeggende titel ‘I love U’. Op een zijkant zien we ‘Catwoman said miauw’, met een groet aan Kudel. En zo staan er nog 3 werken op met elk hun eigen verhaal. Een hele klus. Leuk om te doen, maar als corona, het weer, eigen werk en een gezin met kinderen het toestaan lukt het om hem nog af te krijgen!
Om de oogst van dit jaar helemaal compleet te maken: Sander Bosman heeft zijn inmiddels zeer bekende kast met de ijsvogel voorzien van een grote libelle op de achterkant. De grote kast is nu helemaal rondom versierd met de ‘couleur locale’, gaat dat zien!
2019: totaal 44 kunstkasten
Een prima jaar waarin 5 nieuwe kunstkasten zijn gerealiseerd. We hebben geen grote actie georganiseerd, maar gereageerd op de aanvragen die we binnen kregen uit onze omgeving. Met 1 uitzondering: we wilden speciaal voor onze sponsor Epifanes een kast beschilderen bij hen voor de deur. Dit ‘balansjaar’ leverde naast een paar mooie kasten ook veelbelovende plannen voor 2020 op. Stay tuned.
2018: de Amb8route Kudelstaart
Dit jaar sloten we aan bij de Amb8route die op de tweede Pinksterdag in Kudelstaart plaatsvond. Sander Bosman, Hugo Abbing (met zijn 10 jaar de jongste deelnemer), Giovanni Margaroli, Ineke Kaars en Hester Mans beschilderden op 21 mei een elektriciteitskast in Kudelstaart. Op dezelfde dag maakten Engelien en Jakobien van der Weijden en Mariëlle Wegman elektriciteitskasten in Aalsmeer mooi. Pascal de la Haye beschilderde tot slot in de zomer met vrienden van de RT110 een kast in de Begoniastraat in Aalsmeer.
2017: het Flower Festival
Het weekend van 17 juni stond tijdens het Flower Festival volledig in het teken van flora, fauna èn kunst. Giovanni Margaroli van Kunstkast: “We hebben de locaties van het Flower Festival als uitgangspunt genomen, zoals Belle Epoque, Galerie Sous-Terre en de Historische Tuin, en beschilderen de kasten die daar dichtbij staan. Maar omdat er dit jaar maar liefst 10 schilders meedoen hebben we de locaties met elkaar verbonden, zodat we ook ‘onderweg’ kasten kunnen beschilderen. Van die route hebben we een fietsroute gemaakt. Er komen speciaal voor geocachers op de route ook een aantal nieuwe geocaches online.”
Zes schilders hebben eerder meegedaan: Bob van den Heuvel, Marcel Harting samen met Natasja Kluinhaar, Cathy van der Meulen, Giovanni Margaroli, Peggy Moespot en Pascal de la Haye. Vier mensen gaan voor de eerste keer laten zien wat ze van een elektriciteitskast kunnen maken. Dat wordt spannend voor Niek’s Paintings, Jakobien van der Weijden, Rein van der Zee en Iida Malviina. Want naast de beperkte tijd zijn de omstandigheden in de buitenlucht bijzonder, en de buitenlak van Epifanes zal ook nieuw voor ze zijn. Op de locaties pagina kun je precies zien waar de kasten staan.
Een ander uniek hoogtepunt in 2017 was de Kunstkast-tentoonstelling in het gemeentehuis van Aalsmeer. Arjen Vos, hoofdredacteur van Aalsmeervandaag.nl, maakte in opdracht van de gemeente foto’s van de kunstenaars bij de kast die zij opgesierd hadden. Janna van Zon interviewde de kunstenaars. Zo kreeg elke kast zijn eigen verhaal.
2016: het Pelgrimspad
In het najaar maakte Michael Glanz twee kasten in het centrum. Wijkoverleg Centrum gaf opdracht voor een kast bij de speeltuin in het Weteringplantsoen, waarbij tekeningen van de kinderen uit de straat werden gebruikt. Pascal de la Haye bracht het totaal op 16 kunstkasten, met een kast op de met weilanden omgeven Rietwijkeroortweg.
In de zomer van 2016 was de tweede grote actie. Op de route van het Pelgrimspad werden tegelijkertijd 6 kunstkasten beschilderd door schilders en dichters: Peggy Moespot, Giovanni Margaroli, Michelle de la Haye, Marcel Harting, Natasja Kuinhaar, Cathy van der Meulen en Engelien van der Weijden.
In het voorjaar van 2016 maakte Sander Bosman een kast in Kudelstaart samen met twee scholieren. Zij waren de winnaars van de workshops die op verschillende scholen georganiseerd werden door Cultuurpunt Aalsmeer.
De start in 2015
We zijn gestart met een opvallende actie op een drukke plek: het Praamplein. Wethouder Gertjan van der Hoeven opende het project en schilderde, net zoals vele voorbijgangers, een bloem op de kast van Femke Kempkes. In totaal zijn 6 kasten beschilderd, door Bob van den Heuvel, Karin Borgman, Femke Kempkes, Dave Moespot, DionV en Lex Berghuis.
Over het ontstaan van het project heeft initiatiefnemer Lex Berghuis een blog geschreven op verbeterdebuurt.nl.
Sponsors
De schilders krijgen alleen een onkostenvergoeding, ze maken hun kunstkast omdat ze het leuk vinden om te doen, veel dank gaat uit naar iedereen die hier aan bij draagt! Dit project bestaat dankzij de hulp van vele mensen. De gemeente Aalsmeer heeft niet alleen subsidie verleend voor de opening, ze hebben ook snel toestemming gegeven om hun kasten te beschilderen, en ze ondersteunen enthousiast op allerlei manieren dit project. Via Participe (de buurtverbinder) krijgen we jaarlijks de kans om onze kosten te declareren uit het Budget Buurtinitiatieven. Epifanes jachtlakken en verven stelt de verf ter beschikking, een enorme hulp met fantastische resultaten. Bakker Hulleman, Wijnhandel Wittebol, en Albert Heijn Praamplein ondersteunen ons bij de catering. Van de Orange International Group kregen wij een prachtige banier die we bij onze manifestaties kunnen inzetten en Total Copy service hielp ons bij het maken van verschillende soorten promotiemateriaal.