Ga naar de inhoud


Project N196
locatie:  Kruising Dorpsstraat/N196

kunstenaar:  Stephanie Rhode

De geschiedenis van Aalsmeer in bloemen.

Stephanie Rhode heeft voor haar onderzoek een prachtig tekenproject georganiseerd met de bewoners van het Zorgcentrum Aalsmeer. Voor haar ontwerp voor de Kunstkast is zij op zoek gegaan naar verhalen van kwekers van weleer. Van de seringenkweker van de Uiterweg, de rozenkweker van de Hornweg; niet alleen verhalen werden gedeeld maar er werd vooral ook getekend! Stephanie had een grote tafel bekleed met papier; iedereen werd uitgenodigd mee te tekenen aan de grote bloementekening. Met krijt, verf en pastel; bloemen werden getekend en verhalen werden uitgewisseld.

“Voor dit kunstproject ga ik met de bewoners van het bejaardenhuis in gesprek om erachter te komen hoe hun leven is verbonden met bloemen en planten”, zegt Stephanie over haar project. “We laten ons inspireren door de 17e eeuwse kunstenaar en entymologe Maria Sibylla Merian. Zij had een ongelofelijke fascinatie voor bloemen, bestudeerde planten en insecten en maakte daar gedetailleerde tekeningen van. De schoonheid van haar tekeningen blijven tot op de dag van vandaag betoverend. Zij werkte en leefde in Amsterdam en verkocht aan natuurliefhebbers maar ook wetenschappers.”

Voor de workshop had Stephanie een enorme tekentafel gerealiseerd in de activiteitenruimte in het Zorgcentrum. Speciaal voor deze gelegenheid uitgenodigde bewoners mochten aan de slag met het tekenen van bloemen en het uitwisselen van verhalen! Bijzonder was dat er  niet alleen gewerkt werd aan eigen tekeningen maar deelnemers mochten ook doorwerken aan de tekening van hun buurman of –vrouw; er werd doorgeschoven aan de grote tafel waardoor  ‘één enorm grote tekening ontstond van bloemen en planten.

Deze grote tekening heeft Stephanie digitaal bewerkt en vormt uiteindelijk haar ontwerp voor de Kunstkast bij de rotonde Dorpsstraat.

Een kunstwerk bestaande uit 7 kunstkastlocaties langs de N196 in Aalsmeer. Klik op een “palet” voor de locatie en info. Of volg deze links: Dorpsstraat, van Cleefkade, Charles Gabrijweg, Ophelialaan, Mensinglaan, Zwarteweg, Legmeerdijk

Foto-impressie

Kunstkast bij de rotonde Dorpsstraat
Kunstkast bij de rotonde Dorpsstraat
Kunstkast bij de rotonde Dorpsstraat