Alles over de Kunstkast


Alleen als je er goed op let valt het op: het wemelt op straat van de kastjes. Voor elektriciteit, riolering, telefonie, openbare verlichting, noem maar op. Ze zijn altijd grijs of groen. Altijd saai. En vaak beklad. Dit willen we veranderen.

Er bestaan in het Engels allerlei namen voor: electrical box, utility box, traffic light box. Hoe mooi zou het zijn als we samen een gratis openluchttentoonstelling maken met unieke handgeschilderde kunstwerken. Positief, kleurrijk, afwisselend en passend in de buurt. Samen de buurt mooi maken, is het idee.

2019: totaal 44 kunstkasten

Een prima jaar waarin 5 nieuwe kunstkasten zijn gerealiseerd. We hebben geen grote actie georganiseerd, maar gereageerd op de aanvragen die we binnen kregen uit onze omgeving. Met 1 uitzondering: we wilden speciaal voor onze sponsor Epifanes een kast beschilderen bij hen voor de deur. Dit 'balansjaar' leverde naast een paar mooie kasten ook veelbelovende plannen voor 2020 op. Stay tuned.

2018: de Amb8route Kudelstaart

Dit jaar sloten we aan bij de Amb8route die op de tweede Pinksterdag in Kudelstaart plaatsvond. Sander Bosman, Hugo Abbing (met zijn 10 jaar de jongste deelnemer), Giovanni Margaroli, Ineke Kaars en Hester Mans beschilderden op 21 mei een elektriciteitskast in Kudelstaart. Op dezelfde dag maakten Engelien en Jakobien van der Weijden en Mari√ęlle Wegman elektriciteitskasten in Aalsmeer mooi. Pascal de la Haye beschilderde tot slot in de zomer met vrienden van de RT110 een kast in de Begoniastraat in Aalsmeer.

2017: het Flower Festival

Het weekend van 17 juni stond tijdens het Flower Festival volledig in het teken van flora, fauna √®n kunst. Giovanni Margaroli van Kunstkast: ‚ÄúWe hebben de locaties van het Flower Festival als uitgangspunt genomen, zoals Belle Epoque, Galerie Sous-Terre en de Historische Tuin, en beschilderen de kasten die daar dichtbij staan. Maar omdat er dit jaar maar liefst 10 schilders meedoen hebben we de locaties met elkaar verbonden, zodat we ook ‚Äėonderweg‚Äô kasten kunnen beschilderen. Van die route hebben we een fietsroute gemaakt. Er komen speciaal voor geocachers op de route ook een aantal nieuwe geocaches online.‚ÄĚ

Zes schilders hebben eerder meegedaan: Bob van den Heuvel, Marcel Harting samen met Natasja Kluinhaar, Cathy van der Meulen, Giovanni Margaroli, Peggy Moespot en Pascal de la Haye. Vier mensen gaan voor de eerste keer laten zien wat ze van een elektriciteitskast kunnen maken. Dat wordt spannend voor Niek’s Paintings, Jakobien van der Weijden, Rein van der Zee en Iida Malviina. Want naast de beperkte tijd zijn de omstandigheden in de buitenlucht bijzonder, en de buitenlak van Epifanes zal ook nieuw voor ze zijn. Op de locaties pagina kun je precies zien waar de kasten staan.

Een ander uniek hoogtepunt in 2017 was de Kunstkast-tentoonstelling in het gemeentehuis van Aalsmeer. Arjen Vos, hoofdredacteur van Aalsmeervandaag.nl, maakte in opdracht van de gemeente foto's van de kunstenaars bij de kast die zij opgesierd hadden. Janna van Zon interviewde de kunstenaars. Zo kreeg elke kast zijn eigen verhaal.

2016: het Pelgrimspad

In het najaar maakte Michael Glanz twee kasten in het centrum. Wijkoverleg Centrum gaf opdracht voor een kast bij de speeltuin in het Weteringplantsoen, waarbij tekeningen van de kinderen uit de straat werden gebruikt. Pascal de la Haye bracht het totaal op 16 kunstkasten, met een kast op de met weilanden omgeven Rietwijkeroortweg.

In de zomer van 2016 was de tweede grote actie. Op de route van het Pelgrimspad werden tegelijkertijd 6 kunstkasten beschilderd door schilders en dichters: Peggy Moespot, Giovanni Margaroli, Michelle de la Haye, Marcel Harting, Natasja Kuinhaar, Cathy van der Meulen en Engelien van der Weijden.

In het voorjaar van 2016 maakte Sander Bosman een kast in Kudelstaart samen met twee scholieren. Zij waren de winnaars van de workshops die op verschillende scholen georganiseerd werden door Cultuurpunt Aalsmeer.

De start in 2015

We zijn gestart met een opvallende actie op een drukke plek: het Praamplein. Wethouder Gertjan van der Hoeven opende het project en schilderde, net zoals vele voorbijgangers, een bloem op de kast van Femke Kempkes. In totaal zijn 6 kasten beschilderd, door Bob van den Heuvel, Karin Borgman, Femke Kempkes, Dave Moespot, DionV en Lex Berghuis.

Over het ontstaan van het project heeft initiatiefnemer Lex Berghuis een blog geschreven op verbeterdebuurt.nl.

Sponsors

De schilders krijgen alleen een onkostenvergoeding, ze maken hun kunstkast omdat ze het leuk vinden om te doen, veel dank gaat uit naar iedereen die hier aan bij draagt! Dit project bestaat dankzij de hulp van vele mensen. De gemeente Aalsmeer heeft niet alleen subsidie verleend voor de opening, ze hebben ook snel toestemming gegeven om hun kasten te beschilderen, en ze ondersteunen enthousiast op allerlei manieren dit project. Via Participe (de buurtverbinder) krijgen we jaarlijks de kans om onze kosten te declareren uit het Budget Buurtinitiatieven. Epifanes jachtlakken en verven stelt de verf ter beschikking, een enorme hulp met fantastische resultaten. Bakker Hulleman, Wijnhandel Wittebol, Albert Heijn Praamplein en The Wine Guys ondersteunen ons bij de catering. Van de Orange  International Group kregen wij een prachtige banier die we bij onze manifestaties kunnen inzetten en Total Copy service hielp ons bij het maken van verschillende soorten promotiemateriaal.