Ga naar de inhoud


Bloemen inspiratie voor kunstkast bij Dorpsstraat

Aalsmeer – Nog net voor de zo gewenste regen heeft kunstenaar Stephanie Rhode haar kunstkast af kunnen schilderen. Voor het ontwerp van de kast op de rotonde bij de Dorpsstraat heeft ze zich laten inspireren door een tekenochtend bij zorgcentrum Aelsmeer. Daar is Stephanie met een groep aan de slag gegaan om een enorme tekening te maken van bloemen. Veel van de deelnemers hebben een verleden in de teelt van bloemen of op de veiling. Prachtige verhalen passeerden de revue terwijl er werd getekend en geschilderd met elkaar. Deze tekeningen maar zeker ook gesprekken heeft Stephanie gebruikt in haar ontwerp voor haar kunstkast. Dit is nummer 2 in de serie ‘de geschiedenis ligt eronder’ waarvoor kunstenaars op zoek gaan naar verhalen uit Aalsmeer voor hun ontwerp voor kunstkasten langs de nieuwe N 196. Komende maand zullen ook de resterende vier kasten worden beschilderd door kunstenaars Machteld Aardse, Sander Bosman, Karin Borgman en Femke Kempkes.


Kunstkast bij Lijnbaan over scheepstouw en schepen

Aalsmeer – Over scheepstouw en schepen ging de zesde bijeenkomst voor het kunstkast-project langs de Burgemeester Kasteleinweg bij de Lijnbaan en de Touwslagerlaan. Joop KoK verzorgde de inleiding over de geschiedenis van deze Aalsmeerse wijk met de touwslagerij en de scheepsbouw. Na deze boeiende vertelling, de kinderen vonden het prachtig, mochten de jongens en meisjes gaan tekenen. Bootjes, schepen en onderzeeboten. Alles verbonden door een enorm scheepstouw op de plek waar vroeger de touwslagerij stond. En al deze mooie tekeningen vormen de basis voor het ontwerp van de kunstkast in deze wijk, die beschilderd gaat worden door Femke Kempkes.

De eerste kunstkast voor het project ‘de ge schie de nis ligt er on der’ is reeds beschilderd bij de kruising met de J.C. Mensinglaan. De komende twee maanden zullen alle kasten langs de Burgemeester Kasteleinweg, tussen de Dorpsstraat en de Legmeerdijk, worden beschilderd door de kunstenaars die zich hebben laten inspireren door verhalen uit de wijken.


Dromen op 1e kunstkast voor project langs N196

Aalsmeer – Deze week is de eerste kunstkast gerealiseerd van het grote project langs de Burgemeester Kasteleinweg (N196) in Aalsmeer met de titel: ‘de ge schie de nis ligt er on der’. De kunstkast aan de Mensinglaan wordt beschilderd door de Kunstploeg!

De Kunstploeg is samen met bewoners van Zuijdveste, leerlingen van Yuverta en cliënten van Ons tweede thuis op zoek gegaan naar dromen; met gekleurd papier zijn aan de dromen vormen gegeven. Deze dromen van de mensen uit de buurt zijn de basis voor de schildering op de kunstkas.

Zaterdag 3 juni is de volgende bijeenkomst voor bewoners uit de wijk rondom de Lijnbaan; hier gaan ze samen met kunstenaar Femke Kempkes op zoek naar het verleden van de wijk!


Bloemen inspiratie voor 5e project Kunstkast

Aalsmeer – Voor het kunstproject ‘de ge schie de nis ligt er on der’ van Kunstkast Aalsmeer en Femke Kempkes wordt er op zoek gegaan naar wat er speelt en leeft in de buurten langs de Burgemeester Kasteleinweg. Tijdens verschillende bijeenkomsten (projecten) worden buurtbewoners uitgenodigd, bevraagd of mee op pad genomen. Tijdens de bijeenkomsten wordt door kunstenaars materiaal verzameld voor hun ontwerpen voor de Kunstkast in de betreffende wijk, allen gelegen aan de Burgemeester Kasteleinweg. Zo zal een lijn van verhalen door Aalsmeer gaan lopen, opgetekend en ontworpen door kunstenaars geïnspireerd op verhalen en inbreng van bewoners.

Planten, muziek en feesten

Zo heeft kunstenaar Karin Borgman een plantenruilbeurs georganiseerd op de plek waar vroeger de kwekerij van haar vader stond en nu een nieuwbouwwijk. Grafitti kunstenaar Sander Bosman heeft in Club N201 een meeting gehad met buurtbewoners om verhalen en foto’s uit te wisselen over de muziek- en feestgeschiedenis van de plek langs de Zwarteweg. De Kunstploeg is op zoek gegaan naar dromen samen met bewoners van Zuydveste, leerlingen van Yuverta en cliënten van Ons Tweede Thuis. Kunstenaar Stephanie Rhode gaat werken met bewoners van het zorgcentrum en nu is het project met de kruising Ophelialaan aan de beurt.

Ophelialaan

Voor het vijfde project van Kunstkast voor Aalsmeer laat kunstenaar Machteld Aardse zich inspireren door de bloemen die groeien in de straten rondom de Ophelialaan. Ze wil een plattegrond maken  van de wijken rondom de Ophelialaan, een kaart gebaseerd op de bloemen die er bloeien. De relatie mens, bloem en buurt wil kunstenaar Machteld Aardse samen met bewoners zichtbaar maken en betekenis geven. Elke bloem heeft een betekenis. Machteld roept bewoners uit de straten met bloemen namen (Freesialaan, Geraniumstraat, Primulastraat, etc.) op om één bloem uit hun buurt te plukken (alleen als er genoeg staan) of te kopen en zo mogelijk te drogen.

Op zaterdag 13 mei organiseert zij een bijeenkomst in de Ophelialaan waar de bewoners hun bloem kunnen komen brengen en plaatsen op de kaart van de buurt. Machteld is benieuwd naar de betekenis van de bloem voor de bewoner. Er is voor iedereen uit de buurt die een bloem komt brengen thee en lekkers, jong en oud; iedereen kan mee doen! Het verzamelde materiaal wordt door Machteld gebruikt voor haar ontwerp voor de kunstkast op de kruising Ophelialaan en de Burgemeester Kasteleinweg. Voor vragen of meer informatie kan een mail gestuurd worden naar: kunstkast@hotmail.com


Kunstkasten met hortensia’s

Kudelstaart – Graffiti artist Sander Bosman van lakaanalles.nl heeft tijdens Kom in de Kas twee elektriciteitskastjes aan de Hoofdweg opgevrolijkt met hortensia’s. Dit deed hij in opdracht van hortensiakweker Van Klaveren Plant.

Het leek het bedrijf leuk om de twee grijze elektriciteitskast te voorzien van passende afbeeldingen. Ook cactuskweker Ubink liet een elektriciteitskast beschilderen. Sinds 2015 toveren kunstenaars grijze elektriciteitskasten in Aalsmeer en omgeving om tot ware kunstwerken. Inmiddels fleuren diverse kunstwerken op allerlei locaties de gemeente op. In de loop van het jaar komen er zes bij langs de Burgemeester Kasteleinweg.De Kunstploeg op zoek naar dromen

| 4 APRIL 2023
Aalsmeer – “Jee dat weet ik niet hoor”, zegt één van de deelnemers op de vraag: Waar droom jij van? Karin Borgman en Femke Kempkes van De Kunstploeg hadden weer een mooie opdracht; knip en plak je droom in drie kleuren. Dit hebben ze bedacht voor het ontwerp van de Kunstploeg voor het grote Kunstkast project ‘de ge schie de nis ligt er on der’ waarvoor alle grijze elektriciteitskasten langs de Burgemeester Kasteleinweg worden getransformeerd tot Kunstkasten.

Een uitdaging die met beide handen werd aangenomen door een selecte groep genodigden voor deze eenmalige workshop van De Kunstploeg; bewoners van het nieuwe Zuydveste, cliënten van Ons Tweede Thuis en leerlingen van Yuverta. Alle deelnemers wonen, werken of gaan naar school vlak bij de Kunstkast waar de Kunstploeg het ontwerp voor zou maken; die op de kruising N196 en de Mensinglaan. En De Kunstploeg werkt nu eenmaal graag met een mengeling van inwoners: jongeren en ouderen van divers pluimage. Iedereen maakte een eigen kleurrijk kunstwerk op basis van hun droom. Alle dromen worden door De Kunstploeg samen gebracht op de Kunstkast aan de Mensinglaan. Er is genoeg materiaal voor een prachtig ontwerp!

Serie van zeven

‘Waar droom jij van?’ is nummer drie uit de serie van zeven waarin kunstenaars aan de slag gaan met bewoners om ontwerpen te maken voor de elektriciteitskasten langs de N196. Karin Borgman beet de spits af tijdens project één waarbij ze middels een plantenruil beurs in de wijk waar vroeger de kwekerij van haar vader stond op zoek ging naar wat er nu voor planten achter de ramen staan. En nummer twee was voor graffiti artiest Sander Bosman die in Club N201 een bijeenkomst organiseerde om in de geschiedenis van de feesten er partijen rondom de rotonde van de Zwarteweg te duiken. Hierna volgt het project van kunstenaar Stephanie Rhode die met bewoners van het Zorgcentrum gaat tekenen en duikt in de Aalsmeerse geschiedenis van kwekers en bloemisten.


Ransuil siert KPN-kast op

| 15 MAART 2023
Amstelland –
 Fotograaf Jasmijn staat trots naast een schakelkast van de KPN. Op zondag 12 maart werd een foto van haar op de kast aangebracht. “Wat is het een mooie kast geworden hè?” Op de foto staat een ransuil, een beeld dat ze met behulp van de medebewoners uit haar straat Turfschip in Amstelveen heeft gekozen.

Symbolische waarde

De ransuil staat er goed op, tegen een strakblauwe achtergrond. Hij kijkt je wijs en doordringend aan vanaf zijn veilige plek in een Els. Een echt lokaal beeld, dat door de bewoners wordt herkend, omdat er regelmatig uilen in de buurt te zien zijn. “De uil is natuurlijk een dier met veel symbolische waarde, waar iedereen zijn eigen associaties bij kan hebben”, aldus de fotograaf. “Dat voegt toch weer iets extra’s toe aan het plaatje.”

Samenwerking

Er ging een heel traject aan vooraf om dit resultaat te realiseren. Het begon toen Jasmijn contact opnam met de Stichting Kunstkast. Deze organisatie helpt mensen om hun buurt mooier te maken. Door nutskastjes, trafohuisjes en elektriciteitskasten in de openbare ruimte te beschilderen. Of te beplakken, zoals in dit geval. Als je dit een leuk initiatief vindt, dan kun je op kunstkast.org meer informatie vinden. Je kunt helpen met een donatie of je kunt jezelf als deelnemer aanmelden. Iedereen is welkom om ideeën aan te dragen.

“Dus, als er een kastje in jouw straat staat die wel een kleurtje kan gebruiken, laat het weten”, aldus Lex Berghuis van Stichting Kunstkast.2e Bijeenkomst project ‘Kunstkast voor Aalsmeer’

|1 MAART 2023
Aalsmeer – Voor het project ‘de ge schie de nis ligt er on der’ van Kunstkast Aalsmeer en Femke Kempkes wordt op zoek gegaan naar wat er speelt en leeft in de buurten langs de Burgemeester Kasteleinweg. Tijdens verschillende bijeenkomsten (projecten) worden buurtbewoners uitgenodigd of mee op pad genomen. Tijdens de bijeenkomsten wordt door kunstenaars materiaal verzameld voor hun ontwerpen voor de Kunstkast in de betreffende wijk, allen gelegen aan de N196. Zo zal een lijn van verhalen door Aalsmeer gaan lopen, opgetekend en ontworpen door kunstenaars geïnspireerd op verhalen en inbreng van bewoners.

Feesten en muziek

Voor het tweede project van Kunstkast voor Aalsmeer gaat graffiti-artiest Sander Bosman aanstaande zaterdag 11 maart op zoek naar verhalen van weleer rondom de rotonde van de Zwarteweg. Van oudsher een plek van feesten en muziek. In de voormalige VVA kantine was vroeger de Cosmos of Lion’s disco, de gedenkwaardige luilakfeesten in de feesttent en het huidige bruisende muziekcentrum N201 wat ooit begonnen is als Kaôetsjôek. Sander is benieuwd naar de verhalen. Buurtbewoners en belangstellenden worden van harte uitgenodigd op de bijeenkomst in muziekcentrum N201 aan de Zwarteweg 90 zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur. Kom je herinneringen delen over de feesten van vroeger. Door  de verzamelde verhalen en beelden laat Sander zich inspireren bij het maken van een ontwerp voor op de Kunstkast aan de Zwarteweg, zodat de bijzondere geschiedenis van deze plek wordt vastgelegd. Iedereen is welkom, ook om oude beelden in te sturen naar kunstkast@hotmail.com. Er volgen nog bijeenkomsten met de kunstenaars Machteld Aardse, Stephanie Rhode en Femke Kempkes.


Zaterdag start nieuw kunstproject rond N196

| 15 FEBRUARI 2023
Aalsmeer – Zaterdagmiddag 18 februari start het nieuwste kunstproject van Kunstkast aan de Charles Chabrijweg (tussen Stommeerkade en burgemeester Hoffscholteweg). Bewoners van deze wijk zijn met een uitnodiging huis aan huis persoonlijk uitgenodigd. Op de plek waar vroeger de kwekerij stond van de vader van Karin, Nico Borgman, vraagt Karin bewoners samen te komen om planten te ruilen, een botanische tekening te komen maken en vooral een foto in te sturen van wat er achter hun kamerraam groeit! Deze foto mag ook gemaild worden naar kunstkast@hotmail.com. De bijeenkomst is van 14.00 tot 16.00 uur en iedereen is welkom.

Opening

Om half drie komt wethouder Willem Kikkert het grote kunstproject openen. Hiermee gaat een project van start waarbij zes kunstenaars/kunstcollectieven de komende maanden op zoek gaan naar verhalen van Aalsmeer; van vroeger en nu. Samen met bewoners struinen ze door de geschiedenis, bekijken het heden en dromen over de toekomst. Iedere kunstenaar heeft een specifieke vraag over een specifieke plek. Steeds wordt er een bewonersbijeenkomst georganiseerd of een buurtwandeling, om mensen samen te brengen en materiaal te verzamelen voor de te maken ontwerpen. Resultaat zal zijn een verhalende lijn door het hart van Aalsmeer. Dragers van de kunstwerken zijn de zeven elektriciteitskasten rondom de kruispunten van de Burgemeester Kasteleinweg (N196), van de Dorpsstraat tot aan de Legmeerdijk en de titel van het project is: ‘de ge sch ie de nis ligt er on der’.


Nieuw: Kunstkast van zussen Betty en Netty

| 25 AUGUSTUS 2021
Aalsmeer – Opnieuw hebben de zussen Betty en Netty een kunstkast in de fortbocht geschilderd. De kast ‘Wish and Memory’ van 2019 was goed gelukt. De buren reageerden zeer positief op het voornemen van de zussen om opnieuw een kunstwerk te maken.

Dit keer is gekozen voor het thema water. Betty en Netty kozen voor surfers en wild water. Enthousiast gingen ze in juli aan de slag. Het omtoveren tot kunstkast gebeurde in etappes, felle zon en regen waren af en toe de stoorzenders. Door de buren werden de zussen tijdens het schilderen van koffie voorzien.

De kunstkast van Betty en Netty staat bij het hek voor het Fort Kudelstaart. Ga hem kijken en vergeet niet ook de achterkant te bewonderen. Zeker de moeite waard!


Liefdesverklaring op nieuwe kunstkast

| 12 JUNI 2021
Aalsmeer – Aalsmeer heeft er een nieuwe kunstkast bij. Het kunstwerk van Hans Breuker is te bewonderen op de Machineweg, kruising met de Aalsmeerderweg (nabij het oude spoorhuis). De kunstkast is eerst knalgeel gemaakt en vervolgens heeft Hans er hartjes en verliefde mannetjes op geschilderd.

“It’s all about love”, schrijft hij op Facebook. “Mijn grote liefdesverklaring aan Astrid-Breuker-Hoffscholte op een elektriciteitskast in de gemeente Aalsmeer. Omdat de kast in Aalsmeer staat en mijn vrouw er vandaan komt, moest het natuurlijk over liefde gaan! Keep it sunny honey, zeg ik vaak als het glas halfleeg lijkt. Nu ziet iedereen dit op het grote kruispunt van de Machineweg en hopelijk geeft het iedereen wat vreugde en plezier.”

“It’s all about love”

Na deze uitleg bedankt hij Kunstkast Aalsmeer en initiatiefnemer Lex voor de geweldige mogelijkheid om deze kunstkast te mogen maken. “Heel tof om te doen en te maken”, besluit Hans zijn bericht. De nieuwe kunstkast is al bij diverse inwoners opgevallen. “Mooi geworden” en “Supergaaf”, aldus enkele reacties. Meer werk van deze kunstenaar uit Amstelveen zien? Kijk dan op www.hansbreuker.nl


Nieuwe kunstkasten in de maak!

| 8 JUNI 2021
Aalsmeer – Met het mooie weer is de Kunstkastorganisatie weer begonnen met haar schilderwerk. Ook in 2021 hoopt ze weer samen met de buurt de straten mooier en leuker te maken. De eerste kast van 2021 is inmiddels onder handen genomen. Juul van Daal zit in groep 8 van de Oosteinderschool. Ze beschilderde in de Boomgaard bij het grote grasveld de elektriciteitskast voor haar eigen deur. Ze kan hem zien vanuit haar slaapkamer. Instagram leverde de inspiratie om een strakke vlakverdeling te maken met haar favoriete kleuren. Na een zonnige zaterdag-ochtend hard werken kan Juul nog jaren van ‘haar’ kunstkast genieten!

Positieve kunst

Aanstaande zaterdag 12 juni zal Hans Breuker zijn eigen stijl laten zien aan Aalsmeer. Op de kruising van de Machineweg en de Aalsmeerderweg, vlak bij het stationshuis, gaat hij een elektriciteitskast omtoveren in een kunstwerk. Hans schildert kleurrijke positieve kunst waarin karakteristieke cartoony koppen de overhand hebben. “Mijn doel is een supervrolijke, positieve kast te maken waar je een glimlach van krijgt. Er is al genoeg grijs en saai.” De schoonouders van Hans wonen in Aalsmeer en hij is getrouwd met een Aalsmeerse schone. Inmiddels woont hij met vrouw en twee dochters in Bovenkerk, een steenworp verderop.

Meer in de planning

Er zijn nog meer kunstkasten in de planning, in Aalsmeer en Kudelstaart, maar ook in Amstelveen. Betty Kooij en Netty van der Weijden maken zich op om in juni een tweede kunstkast in de fortbocht te verfraaien. Ook zal een tweede jonge schilder laten zien wat ze kan. Sarah Bouman gaat in Kudelstaart van een ‘saaie’ kast een fleurig, tropisch geheel maken. Samen met haar vader heeft Sarah een mooi ontwerp gemaakt van een flamingo met palmboom en regenboog. Nu alleen nog het ontwerp op de kast zetten, maar dat gaat vast lukken!

Ook bij u in de straat?

Wilt u zelf ook een mooie beschilderde elektriciteitskast in de straat? Neem dan even contact op met kunstkast@hotmail.com. Het zou helemaal mooi zijn als u zelf wilt schilderen of samen met de buren aan de slag gaat. Geef door om welke kast het gaat en de kunstkast organisatie gaat u verder op weg helpen. “We horen graag van u”, besluit initiatiefnemer Lex Berghuis.

Foto: Juul van Daal bij ‘haar’ kunstkast met haar vader en Lex Berghuis.


Popartiesten op eerste kunstkast in Amstelveen

| 2 DECEMBER 2020
Amstelveen – Op vrijdag 27 november onthulden wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur) en wethouder Floor Gordon (Economische zaken en Duurzaamheid) de allereerste kunstkast in Amstelveen. De kast staat in het Oude Dorp in de Badlaan aan de rand van het dorpsplein en is door kunstenares Lisa Stols (Lazisa) bijzonder fraai van street-art voorzien. In de Dorpsstraat staat ook nog een klein kastje. De kasten waren al jaren een doorn in het oog van Marianne Kuiper, eigenaar van vergaderlocatie Music Meeting Lounge. “Ik ergerde mij aan die lelijke grijze kasten die continu beklad werden met ordinaire teksten en zo onze entree verpestte. Ik broedde op een oplossing en kwam op het idee om de elektriciteitskasten creatief en smaakvol te laten beschilderen. Via Lex Berghuis, initiatiefnemer van het Kunstkastproject in Aalsmeer, kwam ik in contact met Lisa.”

Wereldsterren op de kast

Geheel in lijn met het thema van vergaderlocatie Music Meeting Lounge, waar ruim 450 elpees de collectie sieren en de slogan ‘Don’t you forget about me’ is, heeft Lisa de elektriciteitskasten voorzien van onvergetelijke popartiesten uit de jaren tachtig en negentig, zoals David Bowie en Prince in een vorm van street-art. Maar ook dé artiesten van nu, Martin Garrix en Adèle prijken op de dieprode en warm oranje beschilderde kasten. Niet alleen bezoekers van het Oude Dorp en de vergaderlocatie, maar ook dorpsgenoten bewonderen met veel enthousiasme de opgevrolijkte kasten. Een aanwinst voor het dorp!

Het Kunstkastproject

Er staan honderden kastjes op straat. Pas als je er op gaat letten zie je ze staan. “Lege schilderijen in de grond”, volgens Lex Berghuis. Het zijn kastjes voor elektriciteit, telefonie, openbare verlichting etc. Hij begon in 2015 met het Kunstkastproject in Aalsmeer. Dat werd al snel gesteund door de gemeente en verschillende nutsbedrijven en sponsors. In die regio zijn inmiddels meer dan 50 kasten opgefleurd.

Ook op de kast?

Van professional tot scholier, iedereen mag een kast beschilderen. Je kunt je opgeven via de website. Bewoners worden zoveel mogelijk betrokken bij de schilderingen. Zodat het echt ‘een kast van de buurt’ wordt. De gemeente Amstelveen is positief over het opstarten van een dergelijk ‘bewonersinitiatief’. Iedereen die geïnteresseerd is kan contact opnemen via de website www.kunstkast.org.

Van links naar rechts: Lex Berghuis, Floor Gordon, Lisa Stols, Herbert Raat en Marianne Kuiper. (Foto: Martine Goulmy)


Rondje Kunstkasten: Engelien van der Weijden

| 29 NOVEMBER 2020
Aalsmeer – Engelien van der Weijden heeft al meerdere kasten in Aalsmeer en Kudelstaart tot een Kunstkast ‘omgetoverd’. Al haar Kunstkasten hebben een diepere laag, zo ook deze die staat in de wijk Dorpshaven net over de brug aan de Vlasakkerlaan.

“Mijn beschilderde kast staat in een vrij nieuwe wijk waar alle bewoners tegelijk zijn komen wonen. Dit schept een band en dat merkte ik toen ik daar aan het schilderen was. De verbondenheid is sterk aanwezig.”

Blauwe bloemen

Engelien verwerkte de geschiedenis van de wijk met het hedendaagse burencontact en dat leverde een mooi beeldend verhaal op. Het detail van de touwen dwars over de kast benadrukken de verbondenheid binnen de wijk. De beschilderde touwen hebben ook nog een andere betekenis. Vroeger werd op de Lijnbaan touw gemaakt van het vlas dat op de vlasakkers stond. De blauwe gestileerde bloemen staan voor de vlasbloem en de zon schijnt boven het vlasveld. “De plek nodigde zichzelf uit tot het onderwerp dat ik heb gekozen.”

Meewerken aan schoonheid

“Ik vind het Kunstkastproject een geweldig plan, zo werken wij mee aan de schoonheid van Aalsmeer en Kudelstaart. Op de schilderdag zelf is er via ‘onze’ Lex en Jolande contact over hoe het de andere kunstenaars vergaat. De kasten staan niet dicht bij elkaar, zodat ‘even buurten’ er niet van komt. Normaal is er bij de borrel achteraf altijd een kennismaking met de andere schilders van dat weekend. Dat lukte deze keer niet vanwege de corona-lockdown. Maar wij houden het nog tegoed is ons beloofd.”

Koffie en een praatje

“Bewoners reageerden enthousiast en waren uitnodigend met koffie en een praatje.” Het was mooi dat Engelien haar achtergrond verhaal kon toevoegen aan de door haar beschilderde Kunstkast. Het voelde voor de bewoners als een toegevoegde waarde.


Rondje Kunstkasten: Steven Partiman

| 22 NOVEMBER 2020
Aalsmeer – Wanneer Steven Partiman uit het raam van zijn huis in Kudelstaart – waar hij samen zijn vrouw en drie kinderen woont – kijkt, ziet hij de Kunstkast staan die hij heeft zelf beschilderd heeft. Een prachtige kleurrijke kast die geheel past bij het spontane en uitbundige karakter van een alleraardigste kunstenaar voor wie het schilderen zijn professie is.

Catwomen

“In eerste instantie dacht ik aan een tulp. Maar kwam vervolgens op het idee om Tulip – een karakter uit de serie Peacher – te schilderen vandaar uit kon ik de link leggen naar de tulp. Op de voorkant heb ik Catwoman geschilderd samen met de tekst: Kudel. Het is mooi dat ik de buurt verrijk met mijn kunst en tevens een statement maak dat moderne kunst supercool kan zijn en tijdloos. Dat doe ik met een combinatie van mijn mural-stijl en graffiti. Ik ben blij dat er een goede samenwerking tussen en de kunstkast en mij tot stand is gekomen.”

Gezien de enthousiaste reacties van de omwonenden heeft Steven een juiste snaar weten te raken.

Sociaal bewogen

Als een klein jochie met niets meer dan een schetsboek en wat wilde dromen begon Steven bijna 45 jaar geleden aan zijn carrière als kunstenaar. Inmiddels is Steven een internationaal artiest en bekend om zijn werk waarbij hij de kunst gebruikt als de mooiste en meest toegankelijke vorm van vrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Recent kreeg hij de hoofdprijs van het Nationale Museum weekend, waar hij een eerbetoon bracht aan 75 jaar Culturele Vrijheid. Ook op het sociale vlak laat hij zich niet onbetuigd; is hij ambassadeur emancipator en voorzitter van de vakgroep Beeldend bij de Kunstenbond. Daarnaast kunstvertegenwoordiger in de klankbordgroep Uithoorn.Lex Berghuis (links) met Steven Partiman en Giovanni Margaroli.

Rondje Kunstkasten: Lex Berghuis

| 15 NOVEMBER 2020
Aalsmeer – Initiatiefnemer van de Kunstkasten Lex Berghuis kan terugkijken op vijf zeer geslaagde jaren. Ook dit jaar is het weer gelukt elf nieuwe elektra-kasten te laten beschilderen door Aalsmeerders met kunstzinnige aspiraties. Het is allemaal begonnen op het Praamplein, op een zeer zonnige oktoberdag, en al snel werd duidelijk op hoeveel belangstelling de makers konden rekenen vanuit het publiek. Daarin is weinig veranderd. Zo dronk Engelien van der Weijden – die samen met haar dochter twee kasten beschilderde op de kop van de Stommeerkade – na afloop van het karwei een gezellig drankje met een bewoner op zijn balkon met uitzicht op de Kunstkast. De familie Moespot (Kunstkast tegenover het Seringenpark) kreeg als dank taart van een bewoonster die vanuit haar keukenraam een nu nog mooier uitzicht heeft gekregen.

Naast de spontaan aangeboden kopjes koffie, zijn dit zomaar een paar voorbeelden. Inmiddels staan er nu vijfenvijftig Kunstkasten. “Gelukkig kunnen wij voorlopig nog wel een paar jaar vooruit in Aalsmeer en Kudelstaart en is er ambitie genoeg”, lacht Berghuis. “Het is wel jammer dat Delta Fiber Netwerk nog altijd geen toestemming geeft om hun kasten te beschilderen. Daar staat weer heel goed nieuws tegenover en dat is dat de gemeente Amstelveen zo enthousiast is dat daar nu ook een begin wordt gemaakt met de Kunstkasten.”

Tijd voor een boekje?

Op de vraag of er al eens een rondleiding is georganiseerd en of het niet tijd wordt voor een boekje, geeft Lex aan dat je via kunstkast.org/locaties je eigen route kan uitstippelen. Een boekje vindt hij een aardige gedachte, maar Lex ziet toch ook wel wat in een kans voor de nieuwsgierigen om een nieuwe kast spontaan te ontdekken. “Wij hebben meerdere kunstkasten hun eigen geocache gegeven om het nog leuker te maken.”

Pelgrimspad

“Wij hebben er voor gezorgd dat er meerdere kasten zijn beschilderd langs het ‘Pelgrimspad’, een lange wandelroute die dwars door Aalsmeer loopt. In 2017 hebben wij kunstkasten beschilderd rond de locaties van het Aalsmeer Flower Festival als uitgangspunt genomen. Zoals Belle Epoque, de voormalige galerie Sous -Terre – nu het Flower Art Museum – en de Historische Tuin. Dat jaar deden tien kunstenaars mee, wij hebben de locaties met elkaar verbonden waardoor er een leuke fietsroute is ontstaan.”

Staat van de kunstkasten

“Sommige kasten staan al vijf jaar te glimmen, maar wij maken van alles mee. Sommige kasten zijn geheel verdwenen, ook zijn er – helaas – een paar beschadigd of beklad. Het is heel mooi om te zien dat bewoners van het Hortensiaplein de graffiti zelf verwijderd hebben. En dat de gemeente heeft meegewerkt aan het terugplaatsen van de kunstkast van Michael Glanz.”

Reacties bewoners

Regelmatig wordt door de bewoners aan een aantal kunstkastschilders gevraagd om in hun straat of buurt een kast te beschilderen. Weg met het saaie grijs is hun mening. Het is wel duidelijk dat het om een geslaagd project gaat, dat voldoet aan dat wat Lex zich er ooit van had voorgesteld. En misschien zelfs nog wat meer; Een ander straatbeeld dat zorgt voor buurtverbinding. Mooier kan het eigenlijk niet. Kijk voor meer informatie op Kunstkast.org


Rondje kunstkasten: Romeo Nocturnal

| 8 NOVEMBER 2020
Aalsmeer – Omwoners van de kasten die door Romeo Nocturnal – zijn artiestennaam – tot Kunstkast zijn getransformeerd boffen maar met zijn originele ontwerpen en vakkundige uitvoering. De eerste door hem beschilderde Kunstkast is te zien aan het begin van de Oosteinderweg en de tweede – de meest recente – halverwege de Kudelstaartseweg. Voorbijgangers zien een grote cirkel – kalligram – gevormd door de tekst: ‘Education is the most powerful weapon’. Een tekst die opvalt door de kracht van de woorden en vervolgens vanwege de fraaie belettering.

Romeo is van mening dat je nooit moet stoppen met leren en daarmee met je eigen ontwikkeling. “Zodoende leer je nieuwe dingen voor mij is dat onder andere deze kunstkast. Bovendien kan het geen kwaad te luisteren naar wat andere mensen belangrijk vinden en wat hun drive is. Van een ieder valt wel iets te leren. Zo zullen wij – de mens – beter begrijpen.” Mooi getroffen woorden die een diepere laag tonen, zeker in een tijd waar met respect en geduld nogal eens slordig wordt omgesprongen.

“Te gek om mee te kunnen doen”

Voor Romeo is meedoen aan het Kunstkast project te gek. “Ik respecteer elke vorm van kunst. Zo zijn er al heel veel verschillende kunstenaars met ieder hun eigen stijl bezig met het verfraaien van de kasten. Zo kom ik mijn steentje bijdragen met een andere stijl en hoop dat dit positief overkomt op de inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart.” Het is nog niet gelukt om in contact te komen met andere kunstenaars. “Ik ben wel benieuwd welk gezicht er achter de verschillende kasten zit. Ik heb inmiddels wel alle Kunstkasten bewonderd.”

Veel succes gewenst

Tijdens het schilderen aan de kast had Romeo niet te klagen over belangstelling. “De meeste mensen vroegen eigenlijk niet wat ik aan het doen was, maar waren wel benieuwd wat er op de kast kwam. Enkelen bleven een poosje staan kijken en wensten mij tot slot veel succes.”

Op doordeweekse dagen runt Romeo van der Weijden een bedrijf gespecialiseerd in Reclame Belettering (Letter Center Amstelveen) “Ik ben dus voor mijn beroep ook bezig met letters maar dan meer gericht op commerciële doeleinden. Mijn eigen desigsn/Fonts maken en de vrijheid door zelf te bepalen wat ik creëer, vind ik toch het leukst om te doen. Dit is wat ik verder uitvoer in mijn vrije tijd.”Foto: De voorkant van de kunstkast met v.l.n.r.: Pascal, Alexander, Florus (Hoofd design), Emile en Rick van de Ronde Tafel 110.

Nieuwe kunstkast ‘Hoop’ in Hortensialaan

| 21 SEPTEMBER 2020
Aalsmeer – Afgelopen zaterdag heeft Ronde Tafel 110 weer een nieuwe Kunstkast geschilderd, dit keer in de Hortensialaan nabij de Mavo. Het is één van de vele kunstkastprojecten in Aalsmeer en de tweede kunstkast van de RT 110. De eerste kunstkast van de mannenclub staat aan het begin van de Hortensialaan. Op de kunstkast van de Ronde Tafel staat met prominente letters het woord ’HOOP’ en het vaccin dat aanspoelt met flessenpost. Achterop prijkt hetzelfde scenario, tijdens Vuur en Licht op het water. Hiermee spreekt de kast hoop uit op betere tijden, waarin het virus wordt tegengehouden door een toekomstig vaccin, waardoor er in Aalsmeer weer gezamenlijk een mooie feestweek gevierd kan worden. Ben je onder de 40 jaar en heb je interesse om ook lid te worden van de Ronde Tafel 110 Westeinder? Stuur een mailtje naar emiledelahaye@gmail.com of kijk op www.roundtable.nl.

Meer kunstkasten

Zaterdag 19 september zijn er op meer locaties kunstkasten gemaakt door kunstenaars. Zo heeft Engelien een elektriciteitskast in Dorpshaven opgevrolijkt. Haar werk verwijst naar de lijnen van vlas: toepasselijk aan de Vlasakkerlaan. En Sander Bosman heeft in Kudelstaart nu de achterzijde van de kunstkast met de prachtige ijsvogel voorzien van ‘couleur locale’: De libelle staat op het punt om uit te vliegen…

Aalsmeerse vlaggen

Sinds begin september is de kunstkast-groep weer actief. Vanwege het niet door kunnen gaan van alle evenementen in Aalsmeer in september zijn langs diverse straten elektriciteitskastjes in rood, groen en zwart geschilderd, onder andere langs de Zwarteweg en de Stommeerkade. Tip: Aan de Kudelstaartseweg heeft Romeo vanaf 8 september een saaie, grijze elektriciteitskast onder handen genomen: Kunstkast nummer 51 is echt een topper geworden!

Zelf ontwerpen

Denk je dat een kunstkast ontwerpen ook iets is voor jou? Kijk op www.kunstkast.org om je aan te melden. Een elektriciteitskastje in jouw/uw straat aanmelden voor ‘omtovering’ tot kunstkast is eveneens via de website mogelijk. Kunstkasten worden gesponsord door Epifanes Yacht Coatings.


Nieuwe kunstkast in de Fortbocht

| 17 SEPTEMBER 2019
Aalsmeer – De Kudelstaartseweg is sinds kort een prachtige kunstkast, beschilderd door de zussen Betty Kooij en Netty van der Weijden, rijker. Het is een stralende sterrenhemel, maar niet zomaar een sterrenhemel. Het is een beschildering met een diepere laag waarin de tragedie van het leven en toch ook de troost is verwerkt. “Het idee om samen een kunstkast te beschilderen kwam van mijn zus Betty”, vertelt Netty. “Wij zouden het al een jaar geleden doen, maar door omstandigheden ging het niet door. Dit jaar lukte het wel. Het voorstel om er een sterrenhemel van te maken, kwam ook van Betty. Ik was meteen enthousiast omdat sterren voor mij een bijzondere betekenis hebben. Mijn dochter is een aantal jaren geleden overleden en een ster geworden. Zij was de schrijfster van het boekje: ‘Mama wordt een sterretje’. De vallende ster staat voor een wens doen, ieder mens heeft zo zijn eigen wensen en wij gunnen iedereen een wens. Natuurlijk hopen wij dat voor elkeen die wens ook uitkomt.”

Positieve reacties

“Met deze verf werken was een hele ervaring, de verf is taaier dan acryl- of olieverf. Het was een behoorlijke uitdaging. Wij hebben de kast in etappes beschilderd, dat kwam onder andere door de weersomstandigheden en door ziekte. De reacties die wij kregen waren heel positief. Er bleven regelmatig mensen staan om een praatje met ons te maken of om te vertellen dat zij ook wel een kunstkast in hun wijk beschilderd willen zien”, aldus Netty en Betty vult aan: “Bij de uitwerking van de beschildering kwamen de meeste ideeën wat de compositie betreft van Netty.” Beiden zijn blij met het resultaat.

Verrijking voor de wijk

Even voorbij de Fortbocht van de Kudelstaartseweg is er een pareltje bijgekomen, dankzij de zussen Betty en Netty. Initiatiefnemer van het Kunstkasten project Lex Berghuis was ook onder de indruk van het resultaat. Daarnaast ziet hij nog een ander groot voordeel. “De Kunstkasten zijn niet alleen een verrijking voor het straatbeeld, maar ook de verbinding tussen de bewoners onderling is mede door dit project groeiende.”


Kunstkasten nummer 41 en 42 opgeleverd

| 9 JULI 2019
Aalsmeer – Aalsmeer is weer verrijkt met twee nieuwe kunstkasten. In Kudelstaart en op de Oosteinderweg werden elektriciteitskastjes omgetoverd tot een kunstwerk.

Hortensia’s

Bewoners bij de kruising van de Hoofdweg en de Ambachtsheerweg stuurden via kunstkast.org een heel concreet voorstel in: “Deze kast staat aan het begin van de ‘bloemenstraat’; er staan veel kassen langs deze weg en een kunstwerk met een bloementhema zou geweldig zijn! Als jullie er Hortensiabloemen op willen schilderen kunnen we zelfs een paar Hortensia’s in de buurt van de kast planten, zodat de afbeelding opgaat in de omgeving.” Kunstenares Engelien van der Weijden wilde zich hier graag voor inzetten en werd aan de opdracht gekoppeld. Met al haar ervaring wist ze binnen een dag het werk af te ronden en voortaan staat deze kast permanent in bloei.

De gekroonde pauw

Kast nummer 42 staat op de Oosteinderweg, schuin tegenover Epifanes. De Kunstkast organisatie wilde deze kast graag opwaarderen als gebaar naar de verfsponsor. Toevallig staat de kast ook nog eens naast de entree van de Vries. Na overleg met zowel Epifanes als met de Vries hoefde kunstenaar Giovanni Margaroli niet heel lang na te denken over het thema. Het werd: ‘De gekroonde pauw’.

Inspiratie uit Mythen

“Natuurlijk is het een kast met een twist geworden, dus je moet wel even blijven staan om de logo’s van beide bedrijven te ontwaren”, begint Giovanni. “Mijn fantasie ging behoorlijk op de loop met het thema. Ik had net ‘Mythen’ gelezen, het boek van Stephen Fry over Griekse helden en mythen is een onuitputtelijke bron voor je fantasie. Het verhaal van de reus Argus met de honderd ogen greep me. Vrouwenverslinder Zeus had een oogje op de mooie Io laten vallen, maar dat vond zijn vrouw en dochter Hera niet goed. Hera veranderde Io in een koe en liet die door de reus Argus met de honderd ogen bewaken. Hermes, boodschapper van de goden, god van de handel en van de dieven doodde Argus, bevrijdde Io en bracht haar terug naar Zeus. Hera was boos en bedroefd en strooide de ogen van de dode Argus over de staart van haar lievelingspauw. En wat die kroon betreft: dat laat ik aan je eigen fantasie over”, aldus Giovanni Margaroli, die nog aanvult: “Die verf werkt wel ongelooflijk lekker. Druipt niet, geen strepen, trekt helemaal vanzelf strak. Kortom, het maken van deze kast was een groot plezier.”

Ook bij u in de straat

Wilt u zelf ook een mooie beschilderde elektriciteitskast in de straat? Vraag dan aan uw buren of zij dat ook een leuk idee vinden en neem contact op met de organisatie via kunstkast@hotmail.com. Het zou helemaal mooi zijn als u zelf wilt schilderen, of het samen met de buren doet. Geef door om welke kast het gaat en de kunstkast organisatie helpt u met het maken van de kast, ze hoort graag van u!