Ga naar de inhoud


Project N196
locatie:  Kruising Ophelialaan/N196

kunstenaar:  Machteld Aardse

Machteld Aardse, op zoek naar de floreografie

Voor het 5e project van Kunstkast voor Aalsmeer laat kunstenaar Machteld Aardse zich inspireren door de bloemen die groeien in de straten rondom de Ophelialaan. Ze heeft een plattegrond maken  maken van de wijken rondom de Ophelialaan, een kaart gebaseerd op de bloemen die er bloeien.

Mensen omgeven zich met bloemen: thuis in een vaas, in een plantenbak op het balkon of in de tuin. In de bloemen buurt in Aalsmeer, het dorp waar de wereldberoemde bloemenveiling is gevestigd, zijn de straten vernoemd naar bloemen, bomen en botanici. De relatie mens, bloem en buurt heeft kunstenaar Machteld Aardse samen met bewoners zichtbaar gemaakt en betekenis gegeven. Elke bloem heeft een betekenis; een rode roos symboliseert vurige liefde, de fresia staat symbool voor sterke vriendschap. Tijdens een speciale bijeenkomst in de Ophelialaan hebben bewoners, na een persoonlijke oproep in hun brievenbus, een bloem uit hun tuin of straat langs gebracht bij Machteld. Zo is een plattegrond ontstaan van de wijk met bloemen als leidraad. En de verhalen die daar bij horen. Bijvoorbeeld over de viooltjes die in het grind groeien op het pad bij een mevrouw die al 20 jaar in de wijk woont. En de viooltjes stonden er al toen ze kwam. Of de geredde paardenbloem in het gras waarvan alle pluisjes weer een nieuwe paardenbloem vormen. Verhalen van bewoners uit de wijk door de (wilde) bloemen die er groeien.

Een kunstwerk bestaande uit 7 kunstkastlocaties langs de N196 in Aalsmeer. Klik op een “palet” voor de locatie en info. Of volg deze links: Dorpsstraat, van Cleefkade, Charles Gabrijweg, Ophelialaan, Mensinglaan, Zwarteweg, Legmeerdijk

Foto-impressie

Locatie rotonde Ophelialaan (Machteld aan het werk)
Locatie rotonde Ophelialaan (Kunstkast door Machteld)
Locatie rotonde Ophelialaan (de wijk met een platte grond)
Locatie rotonde Ophelialaan (flyer Machteld)